Tannpleier er et yrke hvor deres fremste oppgave er å behandle og forebygge periodontitt (tannløsning), som rammer en veldig stor del av befolkningen.

Vi setter vår ære i å bevare tennene til våre pasienter. Dette gjøres best ved regelmessig rens hos tannpleier. Les videre for å lære mer om hva en tannpleiers oppgaver kan være, og om ulike tannsykdommer disse kan forebygge og behandle.

Periodontitt er den vanligste årsaken til tannløsning. Dette er som sagt en tannpleier sin fremste oppgave å forebygge og behandle. Periodontitt er en betennelsessykdom som i første rekke rammer det vevet som holder tannen fast. Denne sykdommen rammer veldig mange og er den vanligste årsaken til tanntap i Norge. Periodontitt er vanligvis et langsomt voksende problem. Om du ikke får behandling, kan det ta mange år før en tann eller flere tenner går tapt. Ofte kommer de alvorlige symptomene først i sluttfasen i form av hevelse, verking og løse tenner.

Tannpleier som stopper prosessen for periodontitt

Har det først dannet seg lommer rundt tennene, som er den vanligste årsaken til tanntap, vil du trenge profesjonell hjelp for å stoppe prosessen. Helfo yter stønad til denne typen av behandling. En forutsetning for stønad er at den skal være medisinsk begrunnet, og det gjelder kun for pasienter som trenger behandling for periodontitt. Det gis altså ikke stønad til vanlig forebyggende behandling som rens og puss og polering. Mange opplever velvære etter rens og puss hos tannpleier. Du føler deg rett og slett ren i munnen, noe de fleste setter svært stor pris på. Dersom du opplever at tannkjøttet ofte blør når du pusser tennene og at det kommer en vond lukt fra munnen, så kan det være tegn på at du er rammet av periodontitt og trenger profesjonell hjelp. Ikke nøl med å ta kontakt om det skulle være tilfellet, så svarer vi deg så raskt vi kan.

En tannpleier sin rolle i opprettholdelsen av god tannhelse

Tannpleieren spiller også en avgjørende rolle i opprettholdelsen av god tannhelse. Med en bred faglig kompetanse og et fokus på både pasientomsorg og forebygging, utfører tannpleieren en rekke viktige oppgaver i samarbeid med tannleger og annet helsepersonell.

En av de primære oppgavene til tannpleieren er å gjennomføre grundige undersøkelser av tennene og kartlegge pasientens munnhelse. Dette inkluderer vurdering av tannkjøtt, tenner, slimhinne, samt kjeve. Ved å identifisere potensielle problemer som karies, tannkjøttsykdommer eller andre orale tilstander, gir tannpleieren verdifull informasjon til tannlegen for en nøyaktig diagnose og utvikling av en individuell behandlingsplan.

Forebygging av tannsykdommer

Forebygging er en viktig oppgave for tannpleieren. Dette inkluderer undervisning og veiledning til pasienter om riktig tannpleie. Det omfatter også demonstrasjon av korrekt tannbørsteteknikk, bruk av tanntråd, og andre hygienepraksiser. Tannpleieren gir også råd om kosthold og livsstilsvalg som kan påvirke oral helse. De gir også informasjon om hvordan man kan unngå vanlige problemer som tannråte og tannkjøttsykdommer.

I tillegg til undervisning om munnhygiene, utfører tannpleieren profesjonell tannrensing for å fjerne tannstein og plakk. Dette kan dannes selv om du er flink til å pusse tenner og ha god tannhygiene. Å få tennene renset med jevne mellomrom bidrar ikke bare til å bevare sunne tenner, men reduserer også risikoen for tannkjøttsykdommer. Også andre alvorlige komplikasjoner.

Påvisning av orale sykdommer

En annen viktig rolle for tannpleieren er å bidra til tidlig påvisning av orale sykdommer. Gjennom regelmessige kontroller kan tannpleieren oppdage tegn på sykdommer som karies, tannkjøttsykdommer, eller til og med mer alvorlige tilstander som oral kreft. Tidlig diagnostisering gir bedre behandlingsmuligheter, og kan forhindre ytterligere komplikasjoner.

tannpleier