Tannprotese er en kunstig erstatning for manglende tenner og tilhørende vev. Les videre for å lære mer om tannprotese!

En tannprotese spiller en avgjørende rolle i å gjenopprette tannfunksjonalitet, estetikk og munnhelse. Tannprotese kan være av forskjellige typer, inkludert helproteser og delproteser, og de er tilpasset individuelle pasientbehov. Tannproteser har gjennomgått betydelige fremskritt når det gjelder materialer og produksjonsteknikker. En moderne tannprotese er lettere, mer holdbar og estetisk tiltalende sammenlignet med eldre varianter.

Tannprotese – ulike typer:

  • Helproteser
  • Delproteser
  • Implantatstøttende proteser

Helprotese som tannprotese

Helproteser, eller gebiss som mange kaller det, erstatter alle tennene, enten i overkjeven, underkjeven eller begge. Gebiss er laget av akryl, eller en kombinasjon av metaller og akryl. Gebisset tilpasses hver enkelt pasient sitt behov. Utformingen er laget for å gjenopprette tannfunksjonaliteten, altså tyggeevnen i første omgang, taleevnen og estetikk. Alle vil jo ha en pent smil. De som velger denne protesen er som regel personer som har mistet alle sine naturlige tenner av ulike årsaker, som tannråte, periodontitt eller skade.

Du kan for øvrig lese mer om periodontitt her (link).

Tannprotesen festes vanligvis til tannkjøttet ved hjelp av sugeeffekt eller protese lim for å sikre stabilitet og komfort. Å bruke gebiss er for de fleste en helt ny opplevelse, og krever en tilpasningsperiode der de venner seg til den nye protesen. Justeringer kan gjøres for å sikre en optimal passform. Selv om moderne tannproteser har avansert betydelig når det gjelder materialer og produksjonsteknikker, er regelmessige besøk til tannlegen viktig for å opprettholde protesens passform over tid. Gebiss kan spille en viktig rolle i å gjenopprette livskvaliteten til de som mangler alle sine naturlige tenner, og de gir både funksjonell støtte og smilet tilbake.

Delprotese som tannprotese

Delproteser er kunstige tannproteser som brukes når en person mangler noen, men ikke alle, tennene i en kjeve. Protesene er laget for å feste seg til de gjenværende naturlige tennene ved hjelp av kroker, klammer, eller andre festemetoder. De gir en stabil og funksjonell erstatning for tapte tenner. En delprotese kalles også klammerprotese. Delproteser lages av materialer som akryl, metallrammer, eller en kombinasjon av disse. Det kommer litt an på hvilket behov og preferanser pasienten har.

Protesen kan enkelt tas ut for rengjøring. Erfaring tilsier at pasienter som velger delproteser kan oppleve bedre estetikk og selvtillit ved å erstatte manglende tenner, og dermed øke livskvaliteten. Tilpasningen av delproteser involverer vanligvis flere trinn, inkludert avtrykkstaking, modellering og justering for å sikre en komfortabel passform. Regelmessige besøk til tannlegen er avgjørende for å overvåke protesens tilstand og eventuelt gjøre nødvendige tilpasninger. Delprotese er en effektiv løsning for de som ønsker en pålitelig og tilpasset erstatning for tapte tenner.

Implantatstøttede protese som tannprotese

Den tredje løsningen er en implantatstøttet protese. Denne løsningen kombinerer det beste fra proteseteknologi med implantatbasert støtte, og gir pasientene en mer stabil og naturlig følelse sammenlignet med løse proteser. Det man gjør er at man bruker implantater som er festet i kjevebenet som forankringspunkter. Tannimplantater er små titanskruer som blir plassert i kjevebenet og over tid fusjonerer de med benet. Dette gir en solid og permanent base for tannprotesen.

En slik løsning anses som mer stabil sammenlignet med tradisjonelle proteser, som beskrevet over. Fordelen med en sånn løsning er at pasientene slipper å bekymre seg over at protesen skal gli eller falle ut. Dette vil påvirke pasientens selvtillit, ved at de for eksempel kan spise og snakk mer naturlig uten å bekymre seg for protesebevegelser. Protesen kan i tillegg tilpasses og formes for å matche pasientens naturlige tenner, noe som gir et mer naturlig utseende.

Det er imidlertid viktig å merke seg at denne prosessen kan ta litt tid, spesielt for implantatene å feste seg i kjevebenet som ønsket. Det er viktig at pasienten opprettholder god munnhygiene, samt foretar seg regelmessige besøk til tannlegen for å kontrollere at prosessen foregår i henhold til den planen som du har lagt sammen med tannlegen din.

Tannprotese vs. tannimplantat

Mange forveksler begrepet tannprotese med tannimplantat, men det er to helt forskjellige behandlinger. En tannprotese er ikke festet  og må derfor tas ut og rengjøres med jevne mellomrom.

Tannimplantater derimot er festet til kjevebenet permanent og kan ikke tas ut. Det å få tannimplantater gir derfor følelsen av å få egne tenner igjen. En tannprotese brukes ofte som en midlertidig løsning i forbindelse med tannimplantatbehandling. Tannprotesen fremstilles da i forkant av implantatoperasjonen og den brukes under tiden som implantatene fester seg i kjevebenet. Les mer om tannimplantatbehandling.

bilde av et gebiss med tannprotese
Tannprotese
illustrasjon av tenner med tannimplantat
Tannimplantat

Hvordan foregår prosessen med å få tannproteser?

Det første steget er å foreta en konsultasjon med tannlege. Denne konsultasjonen er ganske omfattende, der tannlegen blant annet evaluerer pasientens munnhelse, tar røntgenbilder samt lager et avtrykk av kjevene. Basert på denne informasjonen lager tannteknikeren en gipsmodell av pasientens munn. Denne brukes som referanse for å lage en prototype av protesen.

Pasienten får så prøve prototypen, før det gjøres nødvendige justeringer for å sikre en behagelig passform og riktig bitt. Når prototypen er godkjent, produseres den endelige protesen ved hjelp av materialer som akryl eller metallrammer. Den ferdige protesen festes eller plasseres i pasientens munn.

Vedlikehold av tannprotese

Riktig rengjøring er viktig for å forhindre tannkjøttbetennelse og andre komplikasjoner. Både protesen og munnhulen må rengjøres regelmessig. Colgate har laget en fin oppskrift til hvordan du bør rengjøre en avtagbar protese:

Her er et par gode råd om hvordan du holder protese ren (du finner hele artikkelen her: Hva er tannproteser? | Colgate®):

  • La det være vann i vasken når du pusser protesen. Faller protesen i en tom vaskeservant kan det fort knekke biter av den.
  • La ikke protesen tørke ut. Legg den i et proteserensemiddel eller i vanlig vann når du ikke har dem i munnen. Bruk aldri vann til å rengjøre de med temperatur som er mye over 37 grader. Oppvaskmaskinen er ikke å anbefale. For høy varme kan få protesen til å vri/slå seg. Den blir skjev og passer ikke lenger til gommene.
  • Du bør pusse protesen hver dag for å fjerne matrester og plakk. Spesielt viktig er det å pusse protesens innside nøye. Renholdet forhindrer at protesen misfarges, men i lengden vil likevel noe tannstein og misfarging dukke opp. Dette kan tannlegen hjelpe deg med. Vanligvis er det ikke nødvendig med noen type kjemisk rens av protesen.
  • Puss tannkjøtt, tunge og gane hver morgen med en myk børste. Det sikrer at proteseunderlaget holdes betennelsesfritt og friskt.
  • Gå til tannlegen hvis protesen brekker, sprekker, plutselig blir løs eller hvis det skjer noe annet unormalt. Forsøk ikke å slipe eller rette på protesen selv. Resultatet kan bli at protesen må byttes ut.

Pasienter med tannproteser bør planlegge regelmessige kontroller hos tannlegen for å sikre at protesen passer godt og for å identifisere eventuelle problemer tidlig.

Noen pasienter kan oppleve ubehag i begynnelsen og krever tid for å tilpasse seg protesen. Tannlegen vil veilede pasienten gjennom denne tilpasningsperioden.

Hvor lang tid tar det før jeg blir vant med å bruke tannprotese?

Nye proteser er for de fleste en fremmed følelse. Det kan være noe ubehag i en tid etter innsetting av protesene. Regn med at det vil kreve øvelse for å kunne spise og snakke med protese. Det er ikke uvanlig at man føler at hele munnen er fylt opp av protesene. Protesene kan løsne under spising og tale, men etterhvert lærer musklene i kinn og tunge å holde protesen på plass. Økt spyttproduksjon, gnag eller irritasjon av proteseunderlaget og manglende plass til tungen føler man ofte. La tannlegen kontrollere protesene. Små korreksjoner kan ha stor betydning for protesenes funksjon.