Akutte tannplager oppstår plutselig og kan være veldig smertefullt.

Vi tilbyr gratis akutt konsultasjon for å avgjøre videre behandling. Ring 32833872 og få time samme dag!

De vanligste årsakene til at pasienter oppsøker oss for akutt hjelp er :

 • tannverk (den vanligste)
 • Mistet en fylling
 • brukket tann
 • betennelse i tannkjøttet
 • løs tann
 • hevelse/ tannbyll
 • traume/ ulykke

Tannverk

Tannverk oppstår som oftest når nerven i tannen er skadet, det kan ha flere årsaker. De vanligste er :

 • Hull i tannen ( karies). Store kariesangrep kan føre til at nerven i tannen blir skadet, dette vil gi smerter.
 • Brukket tann der nerven er blottlagt
 • Betente visdomstenner
 • slag eller skade

Tannverk etter fylling

Enkelte ganger kan man oppleve smerter etter det har blitt lagt en fylling i tannen. Dette kan skje selv om man i utgangspunktet ikke hadde smerter før fyllingen ble lagt, og det er helt normalt. Vanligvis vil dette gå over av seg selv etter noen dager. Dersom det var et stort kariesangrep veldig nær nerven, så kan det oppstå en betennelse. Symptomene vil da være murrende eller skarp og pulserende.

Tannverk eller bihulebetennelse?

Har du vondt i de bakre tennene i overkjeven? Blir det verre når du bøyer deg fremover? Har du nylig vært forkjølet? Da kan det være at smertene kommer fra bihulene dine. Grunnen til dette er at en del av tannroten kan ligge inne i bihulene, når bihulebetennelsen er behandlet vil tannsmertene forsvinne. Kontakt tannlegen for å utelukke at problemet kommer fra tennene.

Visdomstann

Visdomstenner kan by på smerter og problemer. Om det oppstår en betennelse der visdomstannen er i ferd med å komme frem, så vil tannkjøttet bli rødt og hovent, det kan også bli vondt å gape og svelge. Godt renhold kan hjelpe, men betennelsen vil ofte komme tilbake om man ikke oppsøker tannlegen for å få visdomstannen fjernet.

Kontakt tannlegen raskt!

Det er viktig å komme til tannlegen i god tid. Jo tidligere man får hjelp, desto bedre er prognosen etter behandling. Begynnende tannverk eller tannsmerter kan indikere at det er et hull som trenger behandling og ikke nødvendigvis at nerven er skadet, enda! Om man oppsøker tannlegen raskt, kan en eventuell rotfylling unngås.

Ved akutt behandling blir det avsatt tid til å gi deg nødvendig behandling for å fjerne årsaken til smerte eller ubehag.

Den vanligste grunnen til at pasienter kommer til oss for akutt behandling er ved betennelse i tann-nerven eller i kjevebenet under en tannrot. Typiske tegn ved dette er at pasienten opplever en kraftig dunkende/pulserende smerte, noen ganger også med en hevelse. Tannen er som oftest øm ved berøring. Det er da nødvendig med rotbehandling eller eventuelt trekking av tannen. Innledningsvis renser tannlegen rotkanalene i tannen og legger inn et antibakterielt middel. Som regel blir da smertene borte eller kraftig redusert. Det er uansett viktig å igangsette behandling raskt så ikke smertene forverres ytterligere og lidelsen forlenges unødvendig. Etter endt akutt behandling gjøres det vanligvis en avtale om videre behandling og oppfølging hos tannlegen.

Lider du av akutt tannverk, har du knekt biter av en tann eller blitt utsatt for en ulykke? Ta kontakt med oss umiddelbart slik at du kan få behandling så raskt som mulig!

Vi kan love deg time på dagen for akutt hjelp. Du blir da så godt som smertefri, og får ny time til videre behandling. Om du skulle være så uheldig å få tannverk, tannpine eller andre akutte problemer i helgen, kan du kontakte den kommunale tannlegevakten.