Akuttbehandling kan bli aktuelt om tannsmerter, og andre akutte tannproblemer, kan være utfordrende og smertefulle. Les videre for å lære mer om akuttbehandling!

Hvite Smil tilbyr gratis akutt konsultasjon for å avgjøre videre behandling. Ring 32 83 38 72 og få time samme dag!

Det er viktig å forstå grunnleggende tiltak for å lindre smerte og når du bør oppsøke profesjonell hjelp. Akutte tannplager inkluderer alt fra tannverk og betennelser til brudd og tapt fyllinger. Disse kan oppstå plutselig og forårsake ubehag. Da er det viktig at du oppsøker akuttbehandling.

De vanligste årsakene til at pasienter oppsøker oss for akutt hjelp er:

 • Tannverk (den vanligste)
 • Mistet en fylling
 • Brukket tann
 • Betennelse i tannkjøttet
 • Løs tann
 • Hevelse / tannbyll
 • Traume / ulykke

Akuttbehandling for tannverk

Tannverk er når du har vondt i tennene eller rundt munnen, og oppstår som oftest når nerven i tannen er skadet, det kan ha flere årsaker. De vanligste er:

 • Hull i tannen (karies)
 • Brukket tann der nerven er blottlagt
 • Betente visdomstenner
 • Slag eller skade

Det kan gi en skarp eller dunkende smerte som gjør det vanskelig å konsentrere seg eller spise. Tannverk kan skyldes flere ting, som hull i tennene, betennelse i tannkjøttet, eller en infeksjon i tannen.

Hull i tannen, også omtalt som karies, oppstår når bakterier på tennene lager små hull. Store kariesangrep kan føre til at nerven i tannen blir skadet, dette vil gi smerter. Betent tannkjøtt kan være rødt, hovent og blø, og det kan gi en verkende følelse. Hvis det er en infeksjon i tannen, kan dette også forårsake sterke smerter.

For å lindre tannverk hjemme, kan du prøve å skylle munnen med lunkent saltvann, ta smertestillende medisiner etter legens råd, og unngå mat og drikke som er veldig varm, kald eller søt. Det er derimot viktig å oppsøke tannlege hvis smerten vedvarer, fordi å finne årsaken og gi riktig behandling for å lindre ubehaget. Hvite Smil tilbyr gratis akutt konsultasjon og time på dagen, med en akuttbehandling.

Akuttbehandling for brukket tann der nerven er blottlagt

Hvis du har en brukket tann der nerven er blottlagt, er det viktig å handle raskt for å redusere smerte og forhindre infeksjon. Her er noen skritt du kan ta:

 1. Skyll forsiktig: Skyll munnen forsiktig med lunkent vann for å fjerne eventuelle biter av tannen og for å rense området.
 2. Hold området rent: Unngå å berøre det blottlagte området med fingrene eller tunge. Hold det så rent som mulig for å redusere risikoen for infeksjon.
 3. Bruk kald kompress: Påfør en kald kompress utenpå kinnet i korte perioder for å redusere hevelse og lindre smerte.
 4. Unngå visse matvarer: Unngå varme, kalde eller søte matvarer, da dette kan forårsake ubehag.
 5. Smertestillende medisiner: Ta reseptfrie smertestillende medisiner som ibuprofen eller paracetamol, i henhold til doseringsanvisningene.
 6. Dekk til med voks eller tyggegummi: Du kan dekke det blottlagte området med en spesiell tannvoks eller sukkerfri tyggegummi for å beskytte det og redusere ubehaget.
 7. Oppsøk tannlege umiddelbart: Det er avgjørende å oppsøke tannlege så snart som mulig for akuttbehandling. En brukket tann med blottlagt nerve krever profesjonell vurdering og behandling for å forhindre komplikasjoner som infeksjon.

Det er viktig å huske at hjemmebehandling er midlertidig. Å oppsøke tannlege så raskt som mulig er den beste måten å håndtere en brukket tann der nerven er blottlagt. Tannlegen vil vurdere om det er behov for reparasjon, rotfylling eller andre tiltak for å bevare tannen og lindre smerte.

Tannverk etter fylling

Enkelte ganger kan man oppleve smerter etter det har blitt lagt en fylling i tannen. Dette kan skje selv om man i utgangspunktet ikke hadde smerter før fyllingen ble lagt, og det er helt normalt. Vanligvis vil dette gå over av seg selv etter noen dager. Dersom det var et stort kariesangrep veldig nær nerven, så kan det oppstå en betennelse. Symptomene vil da være murrende eller skarp og pulserende.

Har du mistet en fylling?

Hvis du har mistet en tannfylling, ikke få panikk! Her er noen enkle tips du bør følge dersom du opplever å miste fyllingen.

 1. Oppbevar fyllingen: Finn fyllingen hvis den har falt ut, og oppbevar den forsiktig. Noen ganger kan tannlegen sette den tilbake, avhengig av årsaken til tapet.
 2. Skyll munnen: Skyll forsiktig munnen med lunkent vann for å fjerne eventuelle partikler eller matrester rundt det eksponerte området.
 3. Unngå varme og kalde drikker/mat: Unngå å spise eller drikke ting som er veldig varme eller kalde, da det blottlagte tannområdet kan være følsomt.
 4. Unngå å tygge på den siden: Unngå å tygge mat på den siden av munnen der fyllingen var, for å unngå ytterligere skade eller irritasjon.
 5. Kontakt tannlege: Ta kontakt med tannlegen din så snart som mulig for å avtale en avtale. De kan vurdere skaden, erstatte eller reparere fyllingen samt gi råd om videre behandling.

Ikke forsøk å erstatte fyllingen selv, da dette kan føre til komplikasjoner. Profesjonell hjelp vil sikre riktig behandling for å bevare tannens helse og unngå ytterligere problemer.

Tannverk eller bihulebetennelse?

Har du vondt i de bakre tennene i overkjeven? Blir det verre når du bøyer deg fremover? Har du nylig vært forkjølet? Da kan det være at smertene kommer fra bihulene dine. Grunnen til dette er at en del av tannroten kan ligge inne i bihulene, når bihulebetennelsen er behandlet vil tannsmertene forsvinne. Kontakt tannlegen for å utelukke at problemet kommer fra tennene, og om du eventuelt trenger en akuttbehandling.

Hva er bihulebetennelse?

Bihulebetennelse er når luftfylte rom i hodet, kalt bihulene, blir betente eller infiserte. Disse bihulene er plassert rundt nesen og øynene. Når slimhinnene i disse bihulene blir irriterte, for eksempel på grunn av en forkjølelse, influensa eller allergier, kan det føre til bihulebetennelse. Symptomene inkluderer ofte følelsen av trykk eller smerter i ansiktet, spesielt rundt nesen og øynene. Det kan også følge med en tett eller rennende nese, hodepine, tretthet og redusert luktesans.

Behandlingen kan variere, og noen ganger kan det inkludere medisiner som hjelper til med å lindre symptomer, som for eksempel smertestillende. I noen tilfeller kan leger også forskrive antibiotika hvis det er en bakteriell infeksjon involvert.

Det er viktig å kontakte helsepersonell hvis symptomene vedvarer eller forverres, slik at de kan gi riktig behandling basert på årsaken og alvorlighetsgraden av bihulebetennelsen.

Akuttbehandling for visdomstann

En visdomstann er den siste av de store jekslene som vanligvis vokser frem i munnen. Vanligvis dukker visdomstennene opp i slutten av tenårene eller begynnelsen av tjueårene. De er plassert bakerst i munnen, en på hver side av overkjeven og en på hver side av underkjeven.

Visdomstennene har fått navnet sitt fordi de vanligvis dukker opp når en person er eldre, og regnes som de «vise» tennene. Imidlertid er det ikke alltid plass nok i munnen for visdomstennene, og dette kan føre til forskjellige problemer. Noen ganger vokser de skjevt eller blir delvis dekket av tannkjøttet, og dette kan føre til smerte, hevelse eller infeksjoner.

På grunn av disse potensielle problemene fjernes visdomstenner ofte kirurgisk hvis de forårsaker ubehag eller hvis det er risiko for komplikasjoner. Fjerningen gjøres vanligvis av en tannlege eller en oral kirurg.

Om det oppstår en betennelse der visdomstannen er i ferd med å komme frem, så vil tannkjøttet bli rødt og hovent, det kan også bli vondt å gape og svelge. Godt renhold kan hjelpe, men betennelsen vil ofte komme tilbake om man ikke oppsøker tannlegen for å få visdomstannen fjernet.

Kontakt tannlegen raskt for akuttbehandling!

Det er viktig å komme til tannlegen i god tid. Jo tidligere man får hjelp, desto bedre er prognosen etter behandling. Begynnende tannverk eller tannsmerter kan indikere at det er et hull som trenger behandling og ikke nødvendigvis at nerven er skadet, enda! Om man oppsøker tannlegen raskt, kan en eventuell rotfylling unngås.

Ved akutt behandling blir det avsatt tid til å gi deg nødvendig behandling for å fjerne årsaken til smerte eller ubehag.

Den vanligste grunnen til at pasienter kommer til oss for akuttbehandling er ved betennelse i tann-nerven eller i kjevebenet under en tannrot. Typiske tegn ved dette er at pasienten opplever en kraftig dunkende/pulserende smerte, noen ganger også med en hevelse. Tannen er som oftest øm ved berøring.

Det er da nødvendig med rotbehandling eller eventuelt trekking av tannen. Innledningsvis renser tannlegen rotkanalene i tannen og legger inn et antibakterielt middel. Som regel blir da smertene borte eller kraftig redusert. Det er uansett viktig å igangsette behandling raskt så ikke smertene forverres ytterligere og lidelsen forlenges unødvendig. Etter endt akuttbehandling gjøres det vanligvis en avtale om videre behandling og oppfølging hos tannlegen.

Lider du av akutt tannverk, har du knekt biter av en tann eller blitt utsatt for en ulykke? Ta kontakt med oss umiddelbart slik at du kan få akuttbehandling så raskt som mulig!

Vi kan love deg time på dagen for akutt hjelp. Du blir da så godt som smertefri, og får ny time til videre behandling. Om du skulle være så uheldig å få tannverk, tannpine eller andre akutte problemer i helgen, kan du kontakte den kommunale tannlegevakten.

SNARVEIER