Periodontitt er den vanligste årsaken til tannløsning. Det er en betennelsessykdom som i første rekke rammer det vevet som holder tannen fast. Denne sykdommen rammer veldig mange og er den vanligste årsaken til tanntap i Norge. Periodontitt er vanligvis et langsomt voksende problem. Om du ikke får behandling, kan det ta mange år før en tann eller flere tenner går tapt. Ofte kommer de alvorlige symptomene først i sluttfasen i form av hevelse, verking og løse tenner.

Det er god grunn til å være oppmerksom hvis tannkjøttet ditt endrer farge eller plutselig blir ømt og hovent. Blødende tannkjøtt kan være tegn på tannkjøttbetennelse. Det kan hende tannkjøttet blør litt når du pusser tenner eller bruker tanntråd de første gangene, dette er helt normalt. Dersom du blør hver gang du bruker tanntråd, så kan det være tegn på en betennelse. Om dette ikke behandles så kan det utvikle seg til periodontitt/tannkjøttsykdom.Ved periodontitt dannes det små lommer mellom tannkjøttet og tennene, dette kan være vondt og i verste fall kan tennene bli løse.

For å behandle dette på en best mulig måte har vi har knyttet til oss en spesialist i periodonti, Bengt Lewin. Han utfører tannkjøttoperasjoner når vi ser at vanlig behandling hos tannpleier eller tannlege ikke strekker til. Lewin samarbeider tett med vår tannpleier slik at oppfølgingen blir optimal.

Hvite Smil er et kompetansesenter for periodontitt

Dersom du likevel skulle miste tenner på grunn av periodontitt, så har vår spesialist mange års erfaring med implantatkirurgi. Vi ser dessverre at periimplantitt (betennelse og tap av ben rundt implantater) er et økende problem, som veldig ofte krever kirurgisk behandling hos spesialist.

Tannpleiertjenester

Vår tannpleiers fremste oppgave er å behandle og forebygge periodontitt (tannløsning), som rammer en veldig stor del av befolkningen. Har det først dannet seg lommer rundt tennene, som er den vanligste årsaken til tanntap, vil du trenge profesjonell hjelp for å stoppe prosessen. Det er derfor Helfo yter stønad til denne typen av behandling. Pasienten betaler en egenandel hos oss, men det gjelder kun for pasienter som har aktiv periodontitt. Vanlig rens og puss dekkes ikke av Helfo. Mange opplever velvære etter behandling hos tannpleier. Du føler deg rett og slett ren i munnen, noe de fleste setter svært stor pris på.

Tegn på periodontitt (Tannkjøttsykdom)

Følgende tegn kan tyde på begynnende tannløsningssykdom (vær oppmerksom på at tannløsningssykdom ikke alltid gir symptomer):

  • lettblødende og ømt tannkjøtt
  • tennene kjennes løse

Tannsten, dårlig munnhygiene, røyking, stress, arv og visse sykdommer er faktorer som fremskynder utviklingen av tannkjøttsykdom.

Den onde sirkelen

Gifter fra visse bakterier i munnen irriterer vevet rundt tannen. Vevet forsvarer seg da med en betennelsesreaksjon, som er kroppens naturlige forsvar mot bakteriene og deres gifter. Iblant bryter betennelsen (inflammasjonen) også ned tannens feste. Benet rundt tennene trekker seg da sakte tilbake, slik at mer av tannfestet forsvinner. Sakte blir nå lommen dypere – en ond sirkel har startet. Det finnes nå plass for mer tannsten og flere bakterier. I sluttfasen, når nesten alt ben rundt tannen har forsvunnet, blir tannen løsere. Betennelsen er nå omfattende og vanligvis oppstår hevelse og verking. En ubehandlet tann med dype lommer betraktes snart som et fremmedlegeme av kroppen. Etterhvert støtes tannen ut og løsner. Tannkjøttet kan da vokse over hullet der tannen var, og infeksjonen forsvinner. En tann har gått tapt.

Nyttig å vite i forbindelse med periodontitt

Vitenskapelige undersøkelser viser at en majoritet av alle femtiåringer har en eller annen form for periodontitt. 15 prosent av alle voksne har en alvorlig periodontitt og 13 prosent av alle over 65 år har ingen tenner igjen i det hele tatt.

Kontakt oss for råd vedrørende tannkjøttsykdom og tannkjøttbetennelse – ikke vent for lenge!

Friskt tannkjøtt blør ikke

En frisk tann har ben som dekker nesten hele roten. Mikroskopiske små tråder fester roten til ben og tannkjøtt. Tannkjøttet beskytter den følsomme overgangen til benet. Tannkjøtt som er friskt blør ikke ved rengjøring f.eks med tanntråd. Om plakk får ligge igjen rundt tennene kan tannkjøttet bli betent. Da får det en mørkere farge, blør lettere, er ømt og klemmer ikke like godt rundt tannen.

Tannsten – en trussel

Plakk er det tynne laget av bakterier og matrester som hele tiden dannes i munnen. Ved hjelp av en god rengjøringsteknikk kan du ta bort plakk selv. Sammen med spyttet kan plakk som ikke har blitt fjernet danne tannstein.

Gammelt plakk og tannstein kan spre seg fra tannkronen og ned i tannkjøttslommen mellom tannkjøttet og tannens øvre del. Tannstein kan også dannes lenger ned i lommen.

For å fjerne dette kreves det en tannleges eller tannpleiers hjelp.